Kiegészítő modulok

Nézet:
Sorrend:
Sorrend:

A kiegészítő modul kategóriába gyűjtjük azokat a termékeket, melyek valamilyen módon kapcsolódnak az autók saját elektronikájához és kényelmi funkciót valósítanak meg.

Kijelenthető az, hogy vannak autógyártók akik bizonyos funkciók esetén olyanok mintha bebetonozták volna kezüket lábukat és nem fejlődnek. Ilyen az, hogy ezer éve van távirányítható nyitás-zárás, azonban az elektromos ablakokat a típusok jó része nem húzza fel. De sorolhatnánk még a hasonló funkciókat melyek régóta megvalósíthatóak lennének, de valamiért a gyártók nem vállalják be.

 Nagyon népszerű modul az automata ablakemelő modul, mely az autó bezárása esetén felhúzza az ablakokat. Elég sokszor megesik, hogy az utazás végén a leengedett ablakokat lent felejtjük. Egy ilyen modul beépítése után már nem probléma. Sőt, léteznek olyan can-bus modulok, melyek a zárási jelet érzékelve utasítják az ablakvezérlőt, hogy csukja be az összes ablakot.

Ha már az OBD csatlakozónál tartunk akkor ne is engedjük el, hiszen gyártanak olyan modulokat, amelyekkel szabványos protokolon keresztül le tudjuk kérdezni bizonyos vezérlők állapotát (pl. motorvezérlőt) és azt okostelefonon megfelelő program segítségével meg is tudjuk jeleníteni.

Sokan keresik, és már egyre több autóban széri tartozék az Autobahn index, komfortindex, tripling, illetve ki hogy hívja. A lényege az, hogy az index kar lenyomására és visszaengedésére bekapcsol az index és 3 villogást végez, ami általában elegendő egy sávváltáshoz.


Újabban megjelentek azok a modulok melyek szintén can-busra kapcsolódnak azonban (ugyanazt a funkciót kihasználva mint a hibakód olvasó szoftverek) valós idejű adatokat jelenítenek meg az autóról. Hűtőfolyadék hőmérséklet, töltés, fordulatszám, fogyasztás, és még ki tudja hány fajta adat. Sok érdeklődő számára fontos információt hordozhatnak.

A zene rajongói számára léteznek olyan kiegészítő modulok, melyekkel a gyári hifit tudjuk megszólaltatni bluetooth kapcsolattal.

Lassan eljutottunk a biztonságtechnikai modulokhoz, ezekkel az eszközökkel nyomon követhető az autók mozgása, vannak olyan modulok amelyek képesek áramköröket ki és bekapcsolni. OBD-n keresztül további adatokat tud továbbítani. Ez is egy nagyon érdekes terület.