Inverter - áramátalakító

Nézet:
Sorrend:
Sorrend:

Ha hálózati feszültség kell az autóba...

Az újabb (elsősorban nagyobb kategóriás) autókban már gyárilag elhelyeznek invertereket, amiről nem túl nagy teljesítményű fogyasztók (100 W alatt) probléma nélkül működtethetőek.


A félvezetős technika egyre elérhetőbb ára miatt megjelentek az autós inverterek (áramátalakítók) amelyekkel nem túl nagy áramfelvételű berendezésekhez tudunk hálózati jellegű tápellátást biztosítani. Az biztos, hogy kávéfőzőt, vagy kenyérpirítót nem használhatunk ezekről az inverterekről és motorikus fogyasztók sem működtethetők. Számítógépekhez, nyomtatókhoz, vagy olyan eszközökhöz javasolt amelyeknél nem áll rendelkezésre 12V vagy 24V-os adapter.
Amit érdemes feltétlenül kiemelni, hogy az áramátalakítók többsége nem szinuszos. Elnagyolva azt jelenti, hogy hogy az egyenáramból az inverter (legalábbis az egyszerűbbek) nem képesek a hálózatihoz hasonló szinuszos hullámforma előállítására. A félvezetős tápegységek nem igénylik a szinuszos feszültség meglétét, mindenfajta probléma nélkül működni fognak.
Vannak olyan motorikus fogyasztók, amelyek számára ez szükséges (hiszen a szinuszos feszültség adja meg a működésének az elvét), ezért kisebb teljesítménnyel és melegedve kínlódva működnek egy darabig, aztán leégnek. Természetesen létezik a hálózatihoz hasonlító szinuszos feszültség előállítására alkalmas inverter is, de ennek az ára magasabb az egyszerűbb változatoknál.

A teljesítményben széles a paletta 500-1000W között. A szivargyújtó aljzatba köthető inverterek egy-kétszáz wattosak legfeljebb (az aljzat terhelhetősége korlátozza a nagyobb teljesítményt).
Minden komolyabb teljesítményű áramátalakítót külön kell vezetékelni. Nagyon fontos, hogy a kialakuló nagy áramerősség miatt, hogy megfelelő keresztmetszetű vezetékekkel legyen csatlakoztatva az akkumulátorra.
Ilyen esetben mindenképpen érdemes egy autóvillamossági szakműhelyet felkeresni, és szakszerűen beszereltetni a nagyobb teljesítményű invertert!

Léteznek még 24V/12V-os áramátalakítók is teherautók részére, így használhatóvá válnak azok a berendezések amelyeket 12V-ra terveztek (pl. speciális laptoptöltők).