Tolatókamera

Nézet:
Sorrend:
Sorrend:

További termékek az outlet kategóriában


Nagyszerű kiegészítő a tolatókamera, sőt van akik áldásnak tartják akik bunkerszerű SUV-okat vagy zárt pick-upot vagy kisteherautót vezetnek.


Sokszor balesetmegelőzés szempontjából nagyon fontos, hogy pontosan lássuk mi történik az autó mögött. Ma már szinte minden gyártó kínál extra felszereltségként tolató kamerát. Ezeket általában csomagban kínálják és egy egy csomag azonban nem olcsó. Sokkal inkább alapfelszereltség már sok esetben a tolatóradar, de az egy teljesen más kategória.
Az utángyártók azonban rájöttek, hogy ez egy hasznos dolog, és éppen ezért megjelentek ezzel is a piacon. Tekintsük át milyen változatokkal találkozhatunk.

Gyári fejegység kijelzőjén.
Van eset amikor a gyártók fejegysége tudja a funkciót, csak a kamera és a vezetékelés hiánya miatt nem működik. Hozzáértők egy megfelelő kiegészítő kamerával, a hiányzó vezetékek behúzásával és az autó feltanításával (a különböző vezérlők kódolásával) elő tudják csalogatni ezt a funkciót. Általában ez azért ritka, mert ha már a fejegység tudja ezt a szolgáltatást, akkor már annak a csomagnak a része is szokott lenni. De azért előfordul, hogy nem...

Nem gyári fejegység kijelzőjén.
Az utángyártók 2 DIN-es Androidos fejegységén 99%-ban van tolató kamera fogadására aljzat. Amennyiben a kamera a tolatólámpából kapott tápon keresztül életre kel, azt érzékeli a fejegység és a képet kiteszi a kijelzőre.

Utólagos kijelzőre.
Vannak olyan szettek amelyek nem igényelnek sem gyári előkészítést, sem 2 DIN méretű fejegységet. Ezekben kompletten megtalálható a tolatókamera, és az azt kezelő kijelző. Nagy hátránya ezeknek, hogy a kijelzőnek helyet kell találni. Ez nehéz, hiszen a mai autók műszerfalai igen összetettek, ezen kívül figyelemmel kell lenni arra, hogy se a kilátást nem akadályozhatják, és olyan helyre sem kerülhetnek ahol biztonsági berendezés működését befolyásolhatják.

 

Belső visszapillantóba integrált megoldások.
Talán az egyik legfájdalommentesebb megoldás a belső visszapillantóra vagy annak helyére szerelt tükörbe integrált kijelző. Talán a visszaadott kép valamennyivel rosszabb minőségű mint különálló kijelző esetén, viszont semmit nem takar ki és cserébe más szolgáltatásokkal is kényeztethet bennünket. Beépített kamerával menetrögzítő kameraként szolgálhat. Nagyon sok típust szerelnek fel bluetooth kapcsolattal, így a mobiltelefont beszélgetéskor ki tudja hangosítani. Ha egy picit izmosabb darabbal állunk szembe, akkor még navigációra is képes, ami adott esetben nem egy utolsó szempont. Megfelelő vezetékek beépítése után már használatba is lehet venni. Vannak olyan modellek amelyek esetében kevesebb kábelezéssel is megoldható a beszerelésük, mert a kamera képe rádió jellel jut el a kijelzőig. Könnyebb a beszerelés, de mélyebben kell a zsebünkbe nyúlni.Alapvetően bármelyiket választjuk, a körültekintő manőverezést nem fogja helyettesíteni, azonban nagy segítségünkre van, az biztos. Arra azonban figyelnünk kell, hogy a "pót szemünket" folyamatosan tisztán kell tartani ahhoz, hogy szép képet lássunk (sajnos az autó hátsó része ami a leghamarabb szennyeződik...).