Multiméter, lakatfogók, tartozékok

A műszerek, lakatfogók és tartozékok kategóriába soroljuk azokat a mérőműszereket amelyeket autóvillamossággal kapcsolatos javítások során használni lehet.
Ahogy ebben a szakmában, itt is több fajta műszert használnak szakemberek. A legegyszerűbb majdnem műszer kategória a próbalámpa, hiszen ezzel az egyszerű szerkezettel nagyon sok dolgot lehet vizsgálni (pl vezetékszakadást, biztosítékokat, bizonyos mértékig testhibát is).

 

A következő kategória a nagyon egyszerű digitális multiméterek. Ezek tenyérnyi méretűek, általában feszültség, áram, ellenállás és szakadásvizsgálatra alkalmasak. Ezek a nagyon kis méretű műszerek, első sorban tájékoztató jellegű mérésekre alkalmasak, messzemenő következtetéseket nem szabad levonni a mutatott értékek alapján. Az áruk is pár ezer forint.

A következő lépcsőben több a szolgáltatás (pl. háttérvilágítás, értékek megjegyzése, frekvencia vagy hőmérsékletmérés), nagyobb a kijelzőket kínálnak, de pontosságuk itt is csak tájékoztató jellegű. Az egészen profi multiméterek esetében jellemző a számítógépes csatlakoztatás lehetősége, a kiterjesztett kapacitás mérés és ami a legfontosabb a TRUE RMS. Mi ez? Valójában arról van, szó, hogy igazán pontos váltakozó áramú mérést csak szabályos szinusz alakkal lehet végezni. Amikor torzul a szinusz, négyszögletessé válik vagy impulzus jellegű négyszögjelet kell mérni, akkor a nem TRUE RMS műszerek csalhatnak -10% + 40% is. TRUE RMS műszerek esetén a valóságos értéket fogjuk kapni a méréskor.

Érdemes tehát drágább, de TRUE RMS mérésre alkalmas műszert vásárolni. A multiméterek mellett a szakemberek jó barátja még a lakatfogó műszer is. Valójában ezek is multiméterek (jellemzően az árammérésen túl feszültséget, ellenállás és vezetékszakadást is képesek mérni), de ellátják egy „csipesszel” amelyen keresztül egy vezetéket átvezetve meg lehet mérni a rajta folyó áramerősséget. Figyelem, több eres kábeleknél nem működik, csak egy vezetőben indukálódott mágneses teret képes megmérni. Így bontás mentesen meg lehet mondani akár váltó, akár egyenáram esetén, hogy mekkora az áramfelvétel. Érdemes még elmondani, hogy az „olcsóbb” lakatfogók jellemzően csak váltóáramot mérnek. Drágább lakatfogók fognak egyenáramot is mérni, ami egy autó körül munkát végző szakembernek vagy amatőr rajongónak elég fontos lehet. Ezeknek a műszereknek a méréshatára már elég széles szokott lenni, akár több száz amper.

A műszerek kategóriához kell még sorolnunk azokat az eszközöket amelyekkel akkumulátorokat lehet vizsgálni. Az egyszerűbb műszerekkel töltés és az akkumulátor nyugalmi feszültségét lehet mérni, ezzel konkrét állapotot vizsgálni nem lehet. Az akkumulátor kapacitásának vizsgálatra az egyszerűbb terheléses alapú vizsgálatoktól kezdve, lehetőség van a digitális teszterekkel való komplex vizsgálatokig. A tapasztalat egyébként az mutatja, hogy az egyszerűbb terheléses módszerrel is nagyon jó közelítéssel megállapítható az akku kapacitása, valamint a digitális elemzés után is kiderült, hogy az akku a valós életben mégsem tudja a mért értékeket. Ezeket a termékeket ebben a kategóriában találja!