Biztosítékok

A biztosítékok kategóriában megtalálhatóak a gépjárművekben használatos fogyasztóvédő biztosítók és a főáramköri olvadóbiztosítók is. Sőt megtalálható továbbá olyan kuriózum, mint a visszakapcsolható biztosítók (hasonlóan mint a lakásokban megtalálható kisautomatákban).

Ezek az apró eszközök megkönnyíthetik a hibakeresést. Természetesen a teher és haszongépjárművekhez megtalálható darabok is elérhetőek ebben a kategóriában. Segítünk az emelőhátfallal rendelkező gépjárművek tulajdonosai részére is hiszen külön emelőhátfalas biztosítókból is található raktárkészleten.

Felmerülhet a kérdés, hogy a leírásban miért van kétféle elnevezése ezeknek az apró, de fontos kis alkatrészeknek. Nagyon egyszerű a megoldás, mert a szakszerű nevük az, hogy biztosító (itt eltekintve, hogy olvadó, automata, stb). A magyar nyelvben azonban több más elnevezéshez hasonlóan népies elnevezést kapott, így ragadt rá, hogy biztosíték. Sokszor már a gyakorlati szakemberek sem hívják a hivatalos nevén.

A gépjárművekben jellemzően három fajtájával találkozunk. A fogyasztókat műanyagtokba zárt biztosítók védik mini és normál méretben. Ezeket a gyártók a műszerfal környékén helyezik el, a kormány alatt, az A oszlop alatt a műanyag borítások mögött, vagy éppen a kormány közelében a motortérben a tűzfalon.

A nagyobb teljesítményű főbiztosítókat az akku közelébe helyezik el, ezek teljesítménye elérheti a 175A is. Cseréjüket csak hozzáértőknek javaslom. A mini, standard és a maxi biztosítókat színek szerint csoportosítják, a következő módon: Sötét két (standard): 0,5A, Fekete(standard): 1A, Szürke(mini , standard): 2A, Viola(mini, standard): 3A, Rózsaszín(mini, standard): 4A, Cserszín (világos barna?) (mikro, mini, standard): 5A, Barna(mikro, mini, standard): 7,5A, Piros(mikro, mini, standard): 10A, Kék(mikro, mini, standard): 15A, Citromsárga(mikro, mini, standard, maxi): 20A, Átlátszó(mikro, mini, standard, maxi=szürke): 25A, Zöld(mikro, mini, standard, maxi): 30A, Zöldeskék(mini, standard, maxi): 35A, Narancssárga(mini, standard, maxi): 40A, Piros (Maxi): 50A, Kék (Maxi): 60A, Borostyán (Maxi): 70A, Áltlátszó (Maxi): 80A, Viola (Maxi): 100A, Lila (Maxi): 120A.

Hibakereséskor nagyon fontos megtalálni az okát, hogy mi okozta a kiolvadást (jelenleg leggyakrabban olvadóbiztosítókat használnak a gépjárművekben), sajnos volt már arra példa hogy a tulajdonos nem tudta, hogy miért történt a kiolvadás, kicserélte a biztosítót, ezek után pedig az autóban kisebb tűz keletkezett komoly kár kíséretében. Persze ez egy nagyon szélsőséges példa, de bármikor előfordulhat. A másik nagyon fontos dolog, hogy csak a gyártó által meghatározott névleges értékre szabad kicserélni.

Ebből is többször történt már baj, hogy nem a meghatározott áramértékűre cserélték ki, így a hiba súlyosbodott, és szintén nagyobb kár lett a vége. A végére pedig egy tipp. Egy 12V-os próbalámpával vizsgálható a biztosítók átvezetése, mert a gyártók a műanyag házakon a csatlakozókhoz fémes hozzáférést tettek lehetővé, de hát ha mindkét kis „pöckön” világít a próbalámpa, a biztosíték hibátlan, így nem kell vaklálni, vagy műszer után kotorászni.