Töltéskiegyenlítő és egyéb akkumulátoros termékek

Nézet:
Sorrend:
Sorrend:

Ebben a kategóriában a gépjárműtuljadonosok olyan termékeket fognak találni amelyek az akkumulátor kezeléssel összefüggő elektronikákat fogják megtalálni.

Akku szulfátmentesítő, deszulfátor, szulfátoldó, aktivátor.

Közös ezekben az eszközökben, hogy az akkumulátor kondícionálják (jellemzően tárolt helyzetben) úgy, hogy feszültségimpulzusokkal részben folyamatosan "járatja" az akkumulátort, részben pedig a nagyobb impulzusok gátolják a kialakulást vagy éppen rombolják a kialakult szulfátréteget.

Néhány szó arról, hogyan is szulfátosodik az akkumulátor. A szulfátosodás akkor kezdődik, ha az elektrolit sűrűsége 1,225g/cm3 alá esik. Ez jellemzően olyan esetben fordul elő, ha ritkán használjuk az autónkat és az akkumulátor kapocsfeszültsége 12.4V alá kerül. A kapacitás elvesztésével arányosan nő a szulfátosodás is. Ha enyhe szulfátosodásról beszélünk, akkor ezt egy feltöltéssel még helyre lehet hozni, problémát nem okoz a használatban. Ha hosszú időn keresztül ilyen állapotban marad az akku, akkor a szulfátréteg vastag lesz, és ezt már csak speciális töltőberendezéssel lehet regenerálni, de még ekkor is nagy esél lesz arra, hogy az akkumulátor visszanyeri a kapacitásának nagy részét.

Összefoglalva tehát a következő miatt hibásodhat meg egy akkumulátor:
- az akkumulátor sokáig van használaton kívül (nagyon meleg időben akár 24 óra alatt megindul a szulfátosodás, hideg időben több nap.
- tárolt akkumulátor nincs időről időre teljesen feltöltve
- az indító akkumulátort nagyon lemerítették (kisütötték), ezek az akkumulátorok nem viselik el, a hosszú időn keresztüli lemerült állapotot
- sokszor nem történik meg az akkumulátor teljes feltöltése (sok rövid úton használt autók)
- ha az akkumulátor nagyon magas hőmérsékleten van folyamatosan, ilyenkor az önkisülés megnövekedése miatt hamar 12.4V alá esik az akkumulátor kapocsfeszültsége.
- lemerült akkumulátor hidegben megfagy

A savas akkumulátorok teljesen feltöltött állapotban 20 fok körüli hőmérsékleten ézrik magukat a legjobban. Mind a részleges töltöttség, mind a magas vagy éppen túl alacsony hőmérséklet károsítja. Jellemzően a szulfátosodás akkor kezd elkezdődni, ha az akkumulátor kapocsfeszültsége hosszabb időn keresztül

Töltéskiegyenlítés szükséges minden olyan akkumulátoros rendszernél, ahol az akkumulátorok sorba kapcsolásával állítják elő a megfelelő tápfeszültséget (24V-36V-48V) és a töltőfeszültség nem alkalmazkodik az akkumulátorok töltéséhez.

 

 

Ebben a kategóriában ezt a terméket is megtalálja, így a sorbakötött akkumulátorok élettartamát is ezzel tudja optimalizálni.