Szerszám

Olyan termékeket kínálunk az érdeklődőknek, amelyek ár-érték arányban nagyon jó, kipróbált termékek. Bátran ajánljuk azoknak az érdeklődőknek akik nem iparszerűen űzik mesterséget, azonban szeretik a megbízható, de gazdaságos árú termékeket.

A készletet folyamatosan töltjük fel új termékekkel, ezért érdemes nyomon követni, vagy akár könyvjelzők közzé elhelyezni ezt a kategóriát.

Nézet:
Sorrend:
Sorrend:

A szerszámok gondolata már az ősidőkre visszanyúlva foglalkoztatta az embert. Hamar kiderült, hogy hiába erős, az egyszerű szerszámokkal hatékonyabb és gyorsabban tud eredményt elérni. Itt csak egy egyszerű pattintott kőszerszámokra kell gondolni.


Nem olyan sokára, a fém felfedezésével már lehetett komolyabb szerszámokat is készíteni. Az első vágó és fúrószerszámok már nagyban segítették a fa megmunkálását.
Az ember figyelte a természetben lezajló folyamatokat és hamar rájött, hogy az erejét egyszerű erőkarokkal meg tudja sokszorozni. Ebből az elgondolásból nem csak az emelőberendezések jöttek, hanem a különböző fogók és vágó szerszámok (oldalcsípő, homlokfogó, kombinált fogó).


Ahogy egyre inkább fejlődött a fizika és az egyéb tudományok, valamint egyre több ismeretre tett szert az ember, úgy alakultak ki az egyszerűbb később a bonyolult gépek.
Az egyszerűbb gépeket még a kovácsok készítették, ugye ők értettek akkor a legjobban a fémekhez. Később az iparosodással feltalálták a szerszámgépeket (eszterga, oszlopos fúró, síkköszörű), ezekkel egyre pontosabb felületeket lehetett megmunkálni. Párhuzamosan egyre bonyolultabb és precízebb gépeket voltunk képesek készíteni. Közben megfogalmazódott az igény nem csak a nagyobb erő kifejtésére, hanem arra is, hogy kényelmesebben, vagy még hatékonyabban lehessen dolgozni. Kezdetekben a gőzgéppel még csak nagy telepített szerszámokat hajtottak meg. A villanymotorok tökéletesítésével egyre inkább közeledett az az időszak amikor már a kézi szerszámokat is villanymotor hajtotta (pl. a jó öreg fúró). Érdekes, hogy már 40-50-es években készítettek olyan kézifúrót amelynek a meghajtását egy benzinmotor végezte.


Ahogy közeledünk a jelenhez, egyre inkább jutnak szerephez az akkumulátoros gépek. Az akkutechnika fejlődése lehetővé tette, hogy már hordozható méretben is megjelenjenek az elektromos kéziszerszámok. Ezeknek az akkucsomagja még a nyűgösebb "NI-CD" vagy "NI-MH" volt. Ezek nem szerették, ha sokáig álltak feltöltés nélkül, illetve teljes lemerítést igényelnek. A mai LI-ION technológia nagy előrelépést jelent, mert könnyebbek lettek a szerszámok, és a technológiának köszönhetően nem érzékenyek a töltésre. Ezeken a jó tulajdonságokon felül még az kapacitásuk is nagyobb, egy feltöltéssel tovább lehet dolgozni.

Sokat beszéltünk a motoros hajtású szerszámokról, de a kézi szerszámoknál is akadt fejlődés. A fejlődés elején még csak csak a funkció minél tökéletesebb ellátása volt a cél. Amikor ez már magas szintre emelkedett, hogy tökéletes volt a feladatra, akkor a tervezők neki láttak az ergonómia csiszolásának. Csúszásgátló gumírozást, rezgéselnyelő rétegeket vittek fel a kényes helyekre. Ma már nem divat, hogy a véső egy "csupasz" fémdarab, lecsúszás védő gumi védi a dolgozó kezét a véletlen lecsúszástól.Az biztos, hogy a fejlődés nem állt meg, gondoljunk csak a munkalámpákra amit stecklámpának is hívnak. Ezek a lámpák a hálózati kiviteltől egyre inkább eltávolodtak, és mára már akkumulátorosak, az erős neodymimum mágneseknek köszönhetően szinte bármilyen fémfelületen megállnak, és a LED fényforrásoknak köszönhetően erős a fényük és akár 6-8 órát is képesek világítani, sokszor mostoha körülmények között.Van egy nagyon hasznos tanács, a régi szerszámot, ha az egyébként kifogástalan nem szabad eldobni!