Csatlakozók

Bármilyen elektromos eszközt szeretnénk oldható módon az autó elektromos rendszeréhez kapcsolni, akkor csatlakozót kell használni. A csatlakozó megfelelő kiválasztása nagyon fontos, hiszen több paraméternek is meg kell felelni.

Figyelembe kell venni, hogy milyen közegben van elhelyezve a csatlakozó (hideg, meleg, olaj, benzin, nedvesség, pára jelenléte). Nagyon fontos kitétel még, hogy milyen teljesítményt szeretnénk átvinni a csatlakozón, mert nem mindegy, hogy a műszer bekötése miatt pár miliamperről van, szó, vagy egy komoly fogyasztó akár tíz-húsz ampert is felvesz.

Csúszósaru, bár külön nincs megjelenítve a webáruházunkban, de a legtöbb szerelék a megfelelő méretű csúszósaruval van ellátva. Ennek külföldi megnevezése lehet a FAST-ON is. 2,8-3,2-4,8-6,3 mm fejkialakítással rendelkeznek. Létezik szigetelt és szigeteletlen kivitel is. Szakszerű szerelésükhöz saruzó fogó szükséges. A szigeteletlen csúszósarukhoz keményműanyag vagy szilikon szigetelőt lehet vásárolni, amit a vezetékre szerelés (krimpelés) előtt kell elhelyezni. A szigeteletlen csúszósaruk kategóriában létezik még olyan csúszósaru amire egy „orrot” tettek és így akár megfelelő blokkokban is szerelhető, a blokkok száma kettőtől tizenegyig terjed. Ezek természetesen két darabból állnak. Vannak olyan csúszósaruk amelyiknek el vannak fordítva a vezeték befogadási pontjai, ezeket pl izzók csatlakoztatására használják.

Megtalálhatóak még a webáruházban a vízmentes csatlakozók is, ezek az úgynevezett Superseal csatlakozók, amelyek négy részből állnak össze. Ház, csatlakozók, szigetelők és rögzítők. Nagyon sok autóban is található meg hasonló kialakítású csatlakozók. Ezeket is méret szerint kell osztályozni, bár ezeken jellemzően nem szoktak nagy teljesítmény átvinni, inkább érzékelőkhöz, vagy alacsonyabb teljesítményű fogyasztókhoz alkalmazható.

Az igazi nagyágyúk a nagyteljesítményű gyorscsatlakozók. Ezekkel a csatlakozókkal nem gond 50 A csatlakoztatása sem. Természetesen megtalálható mindkét oldal is. Robosztus kialakításuk biztosítja az üzembiztonságot. Normál körülmények között 180Vig szigetelnek, de oda kell figyelni, hogy ezek a csatlakozók nem időjárás állóak, tehát erősen nedves, párás körülmények között biztosítani kell ezek védelmét!