Töltő és bikázó

Sorrend:
Sorrend:

Lemerült akkumulátor sem probléma, ha kéznél van a "bika".

Nagyon kellemetlen, ha egy bekapcsolva maradt fogyasztó miatt, vagy éppen az akku hirtelen halála okán maradunk hoppon az autó mellett, mert egy sietős reggelen nem indul. A hagyományos bikakábel mellett van már lehetőség a powerbankba épített bika. Igaz ezek a bikázók jóval drágábbak egy "egyszerű" powerbanknál, viszont (mellesleg) az is garantálható, hogy az USB-s eszközeiket jóval nagyobb kapacitással tudja majd tölteni. Ilyenek jellemzően a zsebbikák amelyek első ránézésre vaskosabb powerbank-ra hasonlítanak (és valójában úgy is használhatók), de ha kell akkor 1800 ccm-ig képesek egy benzines vagy dízel autót is beindítani. 

 

A javítóműhelyek vagy garázsok részére azonban már más termékek ajánlottak. Fajsúlyosabb versenyzők akik többfajta feladatra is alkalmasak, például töltenek személy és haszongépjárműveket 12V és 24 Vost is, de ha szükséges teljesítményükkel indítás rásegítést „bikázást” is képesek végrehajtani. Vannak olyan berendezések akik beépített energiaforrással rendelkeznek és képesek kisebb-nagyobb (kiviteltől függően) járműveket is elindítani szorult helyzetben.

Bikázáskor fő szabály, hogy polaritásnak megfelelően kell csatlakoztatni a kivezetéseket (egyezményesen PIROS a pozitív, míg FEKETE a negatív kivezetés), ezek után érdemes fél- egy percet hagyni az indítási kísérlet előtt. Ha beindult az autó, akkor pedig minél hamarabb le kell választani ezeket a berendezéseket, mert a visszatöltésre érzékenyek.