Telefonkihangosítók

Sorrend:
Sorrend:

Ha tetszik, ha nem, telefonálni kell! Igen, manapság a csökkenő percdíjak, a korlátlan csomagok világában egyre többet telefonálunk autóban is.

A kézben történő telefonálás bármennyire is látványos, nem kényelmes és veszélyes is (valamint bizonyos esetekben igen drága is lehet). A technika fejlődésének köszönhetően ma már egy tenyérnyi eszköz is átalakulhat – segítségül hívva az autó saját rádióját – vezeték nélküli kihangosítóvá, amivel kényelmesen és biztonságosan folytathatjuk az utazásunkat. Persze van több út, hogy hasonló kényelemben használhassuk mobilunkat. Lehet beépíteni erre a célra kialakított berendezést amely akár még bizonyos információkat is megjeleníthet apró, de használható kezelőjén (beépített kihangosító szettek), és a legdivatosabb, ha maga a rádió képes a telefon kezelésére, hiszen ilyen esetben nem kell foglalkozni bejövő híváskor a hallgatott rádió hangerejével, vagy egyéb mással hanem fogadni a hívást és haladni tovább.

Természetesen tudni kell azt, hogy minél jobb egy eszköz minősége, az nem csak a szolgáltatások mennyiségére lesz hatással, hanem az átadott hang minőségére a hívó és a fogadó oldalán is.

Példa a kihangosítók fajtájára (itt most a gyári megoldásokat nem részletezem):

Szivargyújtóba dugható FM transzmitterrel. Nem kell feltölteni, nem kell beszereltetni, csak csatlakoztatni kell a szivargyújtóba és beállítani a rádión a kívánt frekvenciát, valamint összekapcsolni a telefonnal. Használatnál arra kell figyelni, hogy minél közelebb legyen a használóhoz, mert a beépített mikrofon csak akkor működik hatékonyan, ha minél közelebb (vagy inkább a legközelebb) van a beszélő szájához.


Napellenzőre csiptethető. Nagyon jó hangminőséget produkál és elég hatékony eszköz (általában), egy bibi azért van vele (ugye semmi sem tökéletes). Az, hogy az éltető műkődéshez szükséges energiát egy tölthető akkumulátorból veszi. Igaz, hogy egy feltöltéssel elég hosszú időn kereszül működik még sok beszélgetéssel is, de akkor is van vele ez a kis macera. Ár érték arányban a legeslegjobb megoldás ezzel az egy kényelmetlenséggel.

Minőségben a legjobb megoldás a beépíthető szett, azonban ezek drágák. Sajnos ezek a szettek egyre inkább kimennek a divatból, mert egyre több autóban elérhetőek a gyári beépített kihangosítók. A beépített kihangosító előnye, hogy nagyon jó a hangminősége, kikapcsolja automatikusan a rádió hangját, és a legtöbbön még kijelző is van amin megjeleníti a hívó felet. Az említett magas ár mellett még a beszerelés költsége is hozzá adódik az árához, és nagyon sokan nem szeretik, ha az autójukat széttúrják egy-egy beépítés miatt.

Utolsó kategória a utólagos fejegységekbe integrált bluetooth kihangosító. Ez majdnem olyan jó mint a beépített kihangosító, a tapasztalat az, hogy az működik jó minőségben (itt a beszédet értem), amelyiknek külső mikrofonja van, és ezt a lehető legközelebb lehet tenni a beszélő szájához. Ezeknél is működik a rádió némítása, sőt ilyenkor az autó hangszórójára kerül ki a telefon hangja, ami elég erőteljes lehet.