Menetrögzítő kamerák

Nézet:
Sorrend:
Sorrend:

A menetrögzítő kamerával nem marad le egy pillanatról sem!

Összetett, folyamatosan változó és gyorsuló világunkban könnyen kerülhetünk olyan helyzetbe, amikor kiderül, de jó lenne, ha pár másodpercet vissza tudnék nézni… Manapság vannak olyan országok, ahol szinte kötelező a menetrögzítő kamera, de vannak olyan országok is ahol tilos használni.

Jelen pillanatban a következő európai országokban tilos a menetrögzítő kamera használata: Ausztria, Luxemburg, Portugáliában még a birtoklás is büntetendő cselekmény.
Magyarországon jelenleg nem tiltja semmi a menetrögzítő kamera használatát, csupán a GDPR-nak megfelelő módon kell kezelni a keletkezett felvételeket a következő szabályok szerint:
- Az adatokat úgy kell őrizni, hogy más ne férjen hozzá, jogos indok nélkül azt tárolni 5 munkanapig szabad
- Nyilvánosságra hozatal esetén a személyiségi jogokhoz fűződő "adatokat" (pl. arcokat, rendszámokat, egyedi jelzéseket) felismerhetetlenné kell tenni.
- A felvételek nem lehetnek kimagaslóan jó minőségűek és nem rögzíthetnek folyamatos mozgást.
Azért én kíváncsi lennék, hogy mi a helyzet az autókba gyárilag épített menetrögzítő kamerákkal kapcsolatban? Az első harcos a Citroën Connected Cam ami gyárilag szerelt változat. Igaz a kamera valójában csak fényképet vagy maximum 20 másodperces videót rögzít és készít, illetve balesetkor visszamenőleg 20 másodperc és a következő 1 percet rögzíti.

Itthon még lehetséges a használata és sokszor nagyon hasznossá is válhat. Egy vitatott közúti helyzetben döntő lehet a rögzített videó. Akkor is jó szolgálatot tehet, ha valami történik az álló autóval (valaki szándékosan vagy véletlenül megrongálja, azonban már gerince nincs ahhoz, hogy rendezze az okozott kárt), sőt manapság újra divat lett a mozdítható alkatrészek nem teljesen jogos úton való elvétele.

Léteznek egészen apró, jól elhelyezhető kamerák, sőt olyanok is, amelyek egyszerre elől és hátul is rögzítik az utat. Természetesen ehhez két kamera beépítése szükséges. A palettát szélesítik továbbá azok a fejegységek amelyekhez szintén csatlakoztatható kamera, és ennek a képét is képes rögzíteni.